Search This Blog

Friday, 19 April 2013

Kekal Jelita walaupun dah 40+

Perempuan mana yang tak bangga kalau dipuji ye tak? Memang sifat perempuan Allah cipta suka akan kecantikan & kesempurnaan.... dan kalau boleh nak nampak muda & fresh... tak lesu. Alhamdulillah, syukur kepada Allah kerana memberiku kesihatan yang baik.

Saya bukan nak riak tapi nak share .... kebanyakan kenalan baru yang bila diberitahu dah ada 5 orang anak, being not too obvious nak tahu umur saya akan bertanya : berapa umur anak awak yang sulung? Bila diberitahu "baru je dapat result spm".... timbul pula next favourite question dengan nada ecxited : "berapa pulak umur awak?"
Hehe... biasanya saya senyum dulu baru bagitau.... nak masuk 41, tahun ni.
Ada yang berkerut dahi... ada juga kata "u're kidding me"... "tak nampak macam 41 pun" (cuak jugak... nampak tua ke?) some would say "macamana maintain... nampak steady je". Betul ke dah 41?

Tiada rahsia malah i'm happy to share with everyone : jawapan saya ringkas "Shaklee!"

Kebanyakan supplement shaklee saya makan tapi my favourite adalah

(1) VITAMIN B XOMPLEX - mengurangkan stress.. so wajah sentiasa ceria
(2) VITAMIN C - selain meningkatkan antibodi ia membantu pembentukan kolagen. Jarang sekali kena selesema walaupun satu opis berlawan bersin.
(3) ESP - parut cepat hilang. Perut kenyang for a long time. Susu badan pun jadi pekat.
(4) OSTEMATRIX - tulang kuat. Baby AW pun dapat kalsium dari susu mama dia ni.
(5) VITAMIN E - bagi kulit nampak cantik & moist. Kalau garu takdela garisan putih atas kulit.
(6) OMEGA GUARD - good memory & jantung sihat, inshaa Allah.
(7) last but not least COLLAGEN POWDER.

Di samping tu setiap pagi sabtu pi jogging / breeze walk kat taman sambil menghirup udara pagi yang segar. Sejam je dah cukup.

"Alhamdulillah!"

IUCD

The choice is in my hand.
26 nov 2012 : lepas gugur & confirmed nothing left dalam rahim, i went to lppkn shah alam utk dptkan injection. Depo provera... cucuk kat bontot. Nurse tu kata " puan ingat ye... saya cucuk bontot kiri, nanti kalau datang balik lepas 3 bulan kita cucuk bontot kanan pulak."

Selama 3 bulan semenjak 26 nov 2012 darah tak pernah berhenti... entah period ke bukan I really dont know. Setiap kali solat kena tukar pad baru.

Google & cari buku berkaitan darah. Dapat buku yang dicari2... detail about darah, so boleh la justify darah period ke darah istihadhah.

Lepas cukup 3 bulan, habis tempoh injection.. kena pi cucuk balik. tapi darah still keluar so decided not to inject dah. Nak pasang iucd balik macam dulu.

Iucd takde masalah cuma sebab ada benang dia tu membuatkan sang suami tak selesa bila bersama .. sebab tu yang nak cuba cara lain tu.

Ubat perancang - no no, sebab culas bila makan ubat. Kena ikut time betoi2. Tak berani cuba takut termiss plak.

So iucd la jugak akhirnya... tapi darah tak habis2 ... masih flowing for more than 4 months.

Suami ada baca dalam majalah solusi tentang satu ubat ni... ada testimonial masalah darah turun tak henti2 seperti saya. Dalam ubat tu ada alfafa. Hmmm... shaklee pun ada alfafa. Lepas bersalin dulu memang makan alfafa tapi dah stop sebab takde keputihan dah... ketiak pun takde bau langsung dah... lagipun banyak supplement shaklee lain yang saya consume... so stop la dulu makan alfafa... pendeknya dah takde problem yang specificly related dengan alfafa.

Tapi bila jadi gini... apa salahnya cuba.

Dipendekkan cerita, setelah 2 minggu makan 10 biji alfafa sehari, alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi. No more bleeding. Keputihan or kekuningan apa pun takda.... syukur syukur.

Wednesday, 3 April 2013

SUKANYA BREASTFEED ANAK2

Menyusu anak-anak adalah saat yang sangat membahagiakan. Kesemua 5 anak2 saya breastfeeded..ada yang sampai umur 4 tahun, hehe. Cuma Along je for 6 months.... kesian Along. Tapi alhamdulillah Along dah besar (nak masuk 18 tahun pun), Allah jadikan dia sihat, bijak & baik. Alhamdulillah. 

After 8 years, saya mengalaminya semula. Especially waktu sekarang, ie ketika baby AW dah berumur setahun. Dah pandai communicate dengan Mama. Sambil menyusu baby AW tersenyum-senyum. Kadang2 dia bermain dengan rambut saya sambil tersenyum...kenyit2 mata dia.... sometimes bila dia malu... dia peluk sambil menyorokkan muka kat dada saya. But sometimes being a little bit mischievous... or maybe curious... dia gigit puting and tunggu reaksi saya whether saya marah or senyum. Sometimes nak usik dia saya pura2 menangis... baby AW turut menangis. Kalau saya menjerit 'Adoi... sakit la'... dia marah. Dia expect saya gelak & geletek dia, which sometimes i do that bila dia gigit... walaupun memang sakit.

Untuk mengekalkan kualiti serta kuantiti susu untuk  baby AW, saya mengamalkan Vitamin B Complex, Vitalea, Alfafa & Vitamin C... adoi banyak betul... ada lagi.. Ostematrix, Omega Guard, Lecithin and Zink. Tapi memang saya consume all these. Not just for the milk... tapi to maintain Mama's health & of course baby AW's health. Energizing Soy Protein (ESP) pun wajib! Nak tambah lagi...collagen pun mama consume. Maklumlah, dah masuk 40an...selain sihat nak jugak nampak muda.. hehe.

Alhamdulillah, dengan izin Allah baby AW cepat sembuh dari  selesema. Baby AW selalu jugak kena selesema sebab duduk kat taska. Sian dia. Tapi tulah... alhamdulillah, tak lama berselsema. Breast milk, dengan tambahan vitamin lagi... memang terbaikkk!

Kalau nak share the goodness, no problem just contact me @ my email ruzana.ibs@gmail.com or you could whatsapp or sms @ 0192896117.

Ni la vitamin2 yang mama telan untuk kualiti susu untuk baby AW. 





Saturday, 23 March 2013

Baby AW is one year old

Baby AW is 1 year old on 20 march 2013. Alhamdulillah.
How time passes by so quickly.

Dah tumbuh 4 batang gigi. 2 atas 2 bawah. Gigi kapak Baby AW yang atas tu sangat besar dan keras.
I think because banyak kalsium.

I've been taking Ostematrix since he was born. Alhamdulillah, myself kurang rasa sakit pinggang & kejang kaki pun dah tak pernah alami & the best is susu yang Baby AW dapat from breastfeeding pun is full of calcium.





Thursday, 14 February 2013

Baby AW pandai cubit

Baby AW sekarang dapat benda baru. Dia suka hulurkan tangan sambil menuding jari telunjuknya ke arah benda yang dia suka sambil tersenyum. Risau jugak .... dia senyum kat siapa?

Satu lagi dia suka 'twit' guna tgn ...  camana ek nak describe? Masa kecik2 kita main kejar2 pastu kalau org nak tangkap kita kata 'twit' atau 'chop' sambil tunjuk isyarat tangan serupa juga bila kita nyanyi twinkle2 little star tu.

Wednesday, 13 February 2013

Baby AW demam

Kesian baby. Balik kampung je mesti demam.
Malam tu panas badan dia. Letak cool fever kat dahi dia marah. Baru 11 bulan dah pandai tarik buang benda tu.

So apalagi.. kena jaram dgn air la. Petua kwn2 SID: letak basic h sikit dlm air & jaram... & lap badan baby. Alhamdulillah lepas beberapa minit turun panas dia.

The next morning mandikan baby dengan beberapa titk basic h. Alhamdulillah dah tak demam.

Tuesday, 12 February 2013

SET C - SET BERPANTANG SHAKLEE

Set C Berpantang Shaklee consists of :
1) Vitalea
2) B complex
3) Vitamin c
4) Zink

pada harga hanya RM100.... bekalan utk 40 hari.

Saya mula makan vits set c ni in my 2nd week lepas bersalin. Tak terlambat walaupun dah lepas 2 minggu.

Alhamdulillah rasa cergas, bertenaga walaupun malam2 berjaga sebab menyusukan anak. Biasa la dlm pantang bayi akan terjaga dan berjaga di waktu malam... & pada waktu siang kadang2 tak tidur jugak.

Bibik balik kampung dia 2nd week tu la sebab dah lama tak balik. Cerita pasal bibik dalam entri lain... khusus tentang dia je.

So bibik tak ada... hubby pun dah habis cuti... berpantang pun takat makan vitamin shaklee & of course bertungku. Tapi kena buat sendiri semua tu.

Alhamdulillah... dengan izin Allah semua berjalan lancar... Baby sihat... mama dia pun sihat. Mama dia boleh buat kerja rumah tanpa rasa letih atau lemah. Hubby & anak2 yang lain yang dah besar pun banyak membantu.

Rewind : Akhirnya ku bertemu denganmu

Dah lepas bersalin masih tak ketemu jamu pilihan hati. Baca blog sana sini terjumpa blog Mommy Razim Beautiful and Healthy Life.

Terus contact Aula utk order trial set pantang Shaklee.

Rewind : 20 Mar 2012

Expected due date : 16 Mar 2012.
Still no sign of contraction.

18 Mar 2012 : Appointment with o&g specialist Pusrawi Kota Damansara, Dr Zarina.

19 March 2012 : Masuk wad...
20 March 2012 : Ahmad Waqiuddin was born. Weighted 3.5 kg. Nampak kecik je tapi panjang.

Masa in labour ada seorang lagi tengah in labour jugak kat bilik sebelah. Dr Zarina's patient jugak. Juz a few minutes she gave birth, my turn pulak nak deliver. Hebat Dr Zarina ni... 2 org berturut2... bukan senang membidankan org. With her age... i really respected her.

This time giving birth after 7 years rasa sangat menyakitkan. Tapi syukur alhamdulillah, dengan izin Allah dapat bersalin normal.

Pregnant again?

Baby AW just turned 7 mths.

Period off again? Oops... pregnant again? Alhamdulillah, kurniaan Allah diterima dengan penuh kesyukuran.