Search This Blog

Friday, 19 April 2013

IUCD

The choice is in my hand.
26 nov 2012 : lepas gugur & confirmed nothing left dalam rahim, i went to lppkn shah alam utk dptkan injection. Depo provera... cucuk kat bontot. Nurse tu kata " puan ingat ye... saya cucuk bontot kiri, nanti kalau datang balik lepas 3 bulan kita cucuk bontot kanan pulak."

Selama 3 bulan semenjak 26 nov 2012 darah tak pernah berhenti... entah period ke bukan I really dont know. Setiap kali solat kena tukar pad baru.

Google & cari buku berkaitan darah. Dapat buku yang dicari2... detail about darah, so boleh la justify darah period ke darah istihadhah.

Lepas cukup 3 bulan, habis tempoh injection.. kena pi cucuk balik. tapi darah still keluar so decided not to inject dah. Nak pasang iucd balik macam dulu.

Iucd takde masalah cuma sebab ada benang dia tu membuatkan sang suami tak selesa bila bersama .. sebab tu yang nak cuba cara lain tu.

Ubat perancang - no no, sebab culas bila makan ubat. Kena ikut time betoi2. Tak berani cuba takut termiss plak.

So iucd la jugak akhirnya... tapi darah tak habis2 ... masih flowing for more than 4 months.

Suami ada baca dalam majalah solusi tentang satu ubat ni... ada testimonial masalah darah turun tak henti2 seperti saya. Dalam ubat tu ada alfafa. Hmmm... shaklee pun ada alfafa. Lepas bersalin dulu memang makan alfafa tapi dah stop sebab takde keputihan dah... ketiak pun takde bau langsung dah... lagipun banyak supplement shaklee lain yang saya consume... so stop la dulu makan alfafa... pendeknya dah takde problem yang specificly related dengan alfafa.

Tapi bila jadi gini... apa salahnya cuba.

Dipendekkan cerita, setelah 2 minggu makan 10 biji alfafa sehari, alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi. No more bleeding. Keputihan or kekuningan apa pun takda.... syukur syukur.

No comments:

Post a Comment