Search This Blog

Friday, 19 April 2013

Kekal Jelita walaupun dah 40+

Perempuan mana yang tak bangga kalau dipuji ye tak? Memang sifat perempuan Allah cipta suka akan kecantikan & kesempurnaan.... dan kalau boleh nak nampak muda & fresh... tak lesu. Alhamdulillah, syukur kepada Allah kerana memberiku kesihatan yang baik.

Saya bukan nak riak tapi nak share .... kebanyakan kenalan baru yang bila diberitahu dah ada 5 orang anak, being not too obvious nak tahu umur saya akan bertanya : berapa umur anak awak yang sulung? Bila diberitahu "baru je dapat result spm".... timbul pula next favourite question dengan nada ecxited : "berapa pulak umur awak?"
Hehe... biasanya saya senyum dulu baru bagitau.... nak masuk 41, tahun ni.
Ada yang berkerut dahi... ada juga kata "u're kidding me"... "tak nampak macam 41 pun" (cuak jugak... nampak tua ke?) some would say "macamana maintain... nampak steady je". Betul ke dah 41?

Tiada rahsia malah i'm happy to share with everyone : jawapan saya ringkas "Shaklee!"

Kebanyakan supplement shaklee saya makan tapi my favourite adalah

(1) VITAMIN B XOMPLEX - mengurangkan stress.. so wajah sentiasa ceria
(2) VITAMIN C - selain meningkatkan antibodi ia membantu pembentukan kolagen. Jarang sekali kena selesema walaupun satu opis berlawan bersin.
(3) ESP - parut cepat hilang. Perut kenyang for a long time. Susu badan pun jadi pekat.
(4) OSTEMATRIX - tulang kuat. Baby AW pun dapat kalsium dari susu mama dia ni.
(5) VITAMIN E - bagi kulit nampak cantik & moist. Kalau garu takdela garisan putih atas kulit.
(6) OMEGA GUARD - good memory & jantung sihat, inshaa Allah.
(7) last but not least COLLAGEN POWDER.

Di samping tu setiap pagi sabtu pi jogging / breeze walk kat taman sambil menghirup udara pagi yang segar. Sejam je dah cukup.

"Alhamdulillah!"

IUCD

The choice is in my hand.
26 nov 2012 : lepas gugur & confirmed nothing left dalam rahim, i went to lppkn shah alam utk dptkan injection. Depo provera... cucuk kat bontot. Nurse tu kata " puan ingat ye... saya cucuk bontot kiri, nanti kalau datang balik lepas 3 bulan kita cucuk bontot kanan pulak."

Selama 3 bulan semenjak 26 nov 2012 darah tak pernah berhenti... entah period ke bukan I really dont know. Setiap kali solat kena tukar pad baru.

Google & cari buku berkaitan darah. Dapat buku yang dicari2... detail about darah, so boleh la justify darah period ke darah istihadhah.

Lepas cukup 3 bulan, habis tempoh injection.. kena pi cucuk balik. tapi darah still keluar so decided not to inject dah. Nak pasang iucd balik macam dulu.

Iucd takde masalah cuma sebab ada benang dia tu membuatkan sang suami tak selesa bila bersama .. sebab tu yang nak cuba cara lain tu.

Ubat perancang - no no, sebab culas bila makan ubat. Kena ikut time betoi2. Tak berani cuba takut termiss plak.

So iucd la jugak akhirnya... tapi darah tak habis2 ... masih flowing for more than 4 months.

Suami ada baca dalam majalah solusi tentang satu ubat ni... ada testimonial masalah darah turun tak henti2 seperti saya. Dalam ubat tu ada alfafa. Hmmm... shaklee pun ada alfafa. Lepas bersalin dulu memang makan alfafa tapi dah stop sebab takde keputihan dah... ketiak pun takde bau langsung dah... lagipun banyak supplement shaklee lain yang saya consume... so stop la dulu makan alfafa... pendeknya dah takde problem yang specificly related dengan alfafa.

Tapi bila jadi gini... apa salahnya cuba.

Dipendekkan cerita, setelah 2 minggu makan 10 biji alfafa sehari, alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi. No more bleeding. Keputihan or kekuningan apa pun takda.... syukur syukur.

Wednesday, 3 April 2013

SUKANYA BREASTFEED ANAK2

Menyusu anak-anak adalah saat yang sangat membahagiakan. Kesemua 5 anak2 saya breastfeeded..ada yang sampai umur 4 tahun, hehe. Cuma Along je for 6 months.... kesian Along. Tapi alhamdulillah Along dah besar (nak masuk 18 tahun pun), Allah jadikan dia sihat, bijak & baik. Alhamdulillah. 

After 8 years, saya mengalaminya semula. Especially waktu sekarang, ie ketika baby AW dah berumur setahun. Dah pandai communicate dengan Mama. Sambil menyusu baby AW tersenyum-senyum. Kadang2 dia bermain dengan rambut saya sambil tersenyum...kenyit2 mata dia.... sometimes bila dia malu... dia peluk sambil menyorokkan muka kat dada saya. But sometimes being a little bit mischievous... or maybe curious... dia gigit puting and tunggu reaksi saya whether saya marah or senyum. Sometimes nak usik dia saya pura2 menangis... baby AW turut menangis. Kalau saya menjerit 'Adoi... sakit la'... dia marah. Dia expect saya gelak & geletek dia, which sometimes i do that bila dia gigit... walaupun memang sakit.

Untuk mengekalkan kualiti serta kuantiti susu untuk  baby AW, saya mengamalkan Vitamin B Complex, Vitalea, Alfafa & Vitamin C... adoi banyak betul... ada lagi.. Ostematrix, Omega Guard, Lecithin and Zink. Tapi memang saya consume all these. Not just for the milk... tapi to maintain Mama's health & of course baby AW's health. Energizing Soy Protein (ESP) pun wajib! Nak tambah lagi...collagen pun mama consume. Maklumlah, dah masuk 40an...selain sihat nak jugak nampak muda.. hehe.

Alhamdulillah, dengan izin Allah baby AW cepat sembuh dari  selesema. Baby AW selalu jugak kena selesema sebab duduk kat taska. Sian dia. Tapi tulah... alhamdulillah, tak lama berselsema. Breast milk, dengan tambahan vitamin lagi... memang terbaikkk!

Kalau nak share the goodness, no problem just contact me @ my email ruzana.ibs@gmail.com or you could whatsapp or sms @ 0192896117.

Ni la vitamin2 yang mama telan untuk kualiti susu untuk baby AW.