Search This Blog

Wednesday, 6 August 2014

Blighted ovum

Pernah dengar tentang bligted ovum?
End of Nov 12 saya mengalami keguguran.
Masa tu saya hamil 10 minggu.
Mula2 keluar darah sikit.... mcm 1st day period. Nak nangis rasanya. Bgtau hubby, terus pi check kat klinik terdekat. Doctor scanned & dia kata no heartbeat. Doctor suruh jumpa pakar o&g to confirm. Air mata berderai tanpa henti.
The next day kebetulan hari Sabtu, pergi jumpa Dr S kat specialist hospital.
Dr S kata memang tak ada baby sejak awal. Hanya kantung terbentuk. Bukan baby meninggal. Rasa relief juga although a bit sad. Relief coz tiada nyawa yg hilang. Sad sebab there'll be no baby.
There are 3 options to decide:
1) d&c
2) mkn ubat utk keluarkan darah perabih
3) biar darah turun sendiri
So i chose the 3rd one.
After a few days... lepas balik dari kerja jugak & sempat masak lagi malam tu... at about 8.30 pm.. darah mula keluar dengan banyaknya.... tanpa henti. I asked all my children & hubby to makan dulu... darah tak berhenti thus tak ada selera untuk makan.
Stayed in the bathroom...sitting in the toilet bowl sambil browse handphone mencari artikel tentang keguguran & found Dr Zubaidi's blog. It helped me to know jenis keguguran yg saya tengah hadapi . Berulang masuk & keluar dari tandas. Syukurlah tandas berada di dalam bilik tidur.
Pukul 3 pagi. Rasanya sebaldi atau mungkin lebih darah dah keluar... berketul2. Terjatuh dlm tandas akibat banyak darah yg hilang.. thus hubby terus bersiap utk bawa ke hospital.
Kesian baby yg masa tu berusia 8 bulan terkejut jaga semasa saya jatuh dalam bilik air. Syukurlah penjaga di taska sudi menjaga baby & kakaknya sementara hubby hantar saya ke hospital.
Sampai kat hospital sg buluh bhgn emegency juz in a few minutes mrk bawa masuk utk check... & put me in a day care ward. Masukkan air. Doctor scan ada sikit lagi lebihan dalam rahim yg saiz not more t

4 comments:

  1. Salam, aduh....terasa berpinar jap bila awak ckp sebaldi darah keluar, mabuk darah saya ni...tp mmg kan, darah banyak keluar, mmg rasa mcm nak pitam..nasib baik hubby awk dgr...sian baby terjaga..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hubby pun tidur-tidur ayam... hehe.
      Dah 3 tahun berlalu. Ada la tu hikmahnya. In syaa Allah.

      Delete
    2. Hubby pun tidur-tidur ayam... hehe.
      Dah 3 tahun berlalu. Ada la tu hikmahnya. In syaa Allah.

      Delete